Zupa kukurydziana

Tak jak powiedziałam w ciekawostce, poniżej prezentuję wam przepis na zupę kukurydzianą.

Zupa kukurydziana cieszy się ogromną popularnością w Japonii (oczywiście zaraz po zupie miso, która jest niekwestionowaną liderką).

Jej popularność wynika z szybkiego i łatwego przygotowania. Również z tego, że jest bardzo sycąca.

Na początek, składniki:

  • 2 kolby kukurydzy (2 puszki kukurydzy)
  • 1/4 cebuli
  • 400 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Jeśli wybraliśmy kolby kukurydzy, to należy naciąć je nożem wzdłuż. Z jednej kolby odkroić ziarna kukurydzy, a z drugiej usunąć je z kolby trzonkiem noża lub innym tępym narzędziem. W ten sposób część kukurydzy będzie cała, a część będzie zmiażdżona.

A gdy mamy już kukurydzę, czas na dalsze przygotowania.

1. Cebule bardzo drobno poszatkować i dodać do kukurydzy razem z 30 gramami masła. Postawić na ogniu i zagotować.

2. Dodać mleko i gotować od czasu do czasu mieszając i uważając, by zupa się nie przypaliła. Dodać soli i pieprzu do smaku.

3. W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę mąki z jedną łyżką miękkiego masła i dodać do zupy. Całość powinna być lekko gęsta.

I tak oto, mamy zupę kukurydzianą, która cieszy się swoją popularnością nie tylko w Japonii (lecz chyba tam najbardziej). Życzę wam smacznego :) Itadakimasu!

mema

PS: Powyższe obrazki, to zupa kukurydziana w puszce, czego można łatwo się domyślić. Produkowana jest ona masowo, przez różne firmy.

źródło: http://japonskakuchnia.blogspot.com/2010/09/zupa-kukurydziana.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>