Yoshida Brothers

Skład:
Ryōichirō Yoshida

Kenichi Yoshida

Wytwórnia:
Domo Records

Działalność:
Od 1999 do teraz

Rodzaj muzyki:
Tsugaru-jamisen

Yoshida Brothers to naprawdę bracia.
Pochodzą z Noboribetsu w prefekturze Hokkaido w Japonii.
Gdy zadebiutowali w duecie grając na shaminsenie w 1999 roku, ich pierwszy album sprzedał się w ilości ponad 100 tys. egzemplarzy, dzięki czemu zyskali większy szacunek wśród muzyków jak i zaskoczyli sami siebie.

Dyskografia:

  • Ibuki (1999)
  • Move (2000)
  • Soulful (2002)
  • Yoshida Brothers (2003)
  • Frontier (2003) (alias Yoshida Brothers 2005)
  • Renaissance (2004)
  • Yoshida Brothers II (2004)
  • Yoshida Brothers III (2006)
  • Hishou (2007) Todo el mundo
  • Best of Yoshida Brothers – Tsugaru Shamisen (2008)
  • Nightmare Revisited (2008)
  • Prism (2009)
  • Ibuki (2010) – międzynarodowa reedycja
  • Move (2010) – międzynarodowa reedycja

Ich muzyka jest żywa i szybka.
Oboje wykonują swoje utwory na tradycyjnym japońskim instrumencie jakim jest shaminsen, lecz również są wzbogacone dźwiękiem perkusji, gitary i syntezatora.

Ich muzyka to nie tylko regionalny styl Tsugaru-jamisen, lecz również czerpią inspiracje z innych zakątków Japonii jak i świata.

Ich piosenka Kodo była użyta w reklamie gry Nintendo, Wii.

W skład Yoshida Brothers wchodzą bracia
Ryōichirō Yoshida (po lewej) i Kenichi Yoshida (po prawej).

Ryōichirō Yoshida (吉田 良一郎 Yoshida Ryōichirō) urodzony 26 lipca 1977
Kenichi Yoshida
(吉田 健一 Yoshida Ken’ichi) urodzony 16 grudnia 1979

Oboje rozpoczęli naukę gry na shaminsenie w bardzo wczesnym wieku.
Przez pierwsze pięć lat byli pod skrzydłami Koka Adachi ucząc się stylu Minyō-shamisen.
W 1989 rozpoczęli naukę u Takashiego Sasakiego uczącego stylu Tsugaru-jamisen.

Rising from Best of Yoshida Brothers

https://www.facebook.com/YoshidaBrothers
(oficjalna Facebook’owa strona)

Yoshida Brothers obecnie już cieszą się międzynarodową sławą.
Odbyli wiele tras koncertowych, a ostatnimi czasy najwięcej koncertów dają w Ameryce.

Osobiście poznałam ich dzięki piosence Change w której grają wraz z Monkey Majik.

mema.

2 Responses to Yoshida Brothers

  1. midori-san says:

    Jak dla mnie 5/5.
    Uwielbiam takie mix’y gatunkowe i kulturowe !!!

  2. Mirdy says:

    Haha, grałam w osu! w piosenkę Change i ich pokochałam :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>