Etykieta sushi i co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie.

Midori-san znalazła bardzo ciekawy obrazek pokazujący podstawowe rzeczy, które należy robić i których nie robić podczas jedzenia sushi.
Mam nadzieję, że te informacje będą przydatne dla kogoś kto się wybiera do baru sushi :)

Oraz od siebie, dodam parę ciekawostek dotyczących sushi, niekoniecznie związanych z etykietą:

  • Tak naprawdę sama nazwa sushi określa dania bazujące na ryżu, nie należy ich kojarzyć wyłącznie z ‚pozwijanym’ ryżem.
  • Chcę też wspomnieć o łososiu który jest jedną z najczęściej używanych ryb do przygotowywania sushi.
    W Japonii różnica między łososiem, a pstrągiem nie jest wyraźna. Sima (pstrąg japoński) jest klasyfikowany jako pstrąg i nazywany sakura masu, czyli pstrąg wiśniowy. Natomiast nizi masu, czyli pstrąg tęczowy – po przeklasyfikowaniu go w 1989 roku – jest obecnie uznawany za łososia.
  • W restauracjach są przygotowane zestawy sushi, które przybierają dość dziwne nazwy, a mają ukazuję one ‚wartość’ potrawy. Najpopularniejsze nazwy to:
    ume („śliwa” – zestaw tani)
    take („bambus” – zestaw pośredni)
    matsu
    („sosna” – zestaw wykwintny)
    Oczywiście zestaw można również skomponować samemu. Powyższe zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta.
  • Wiele osób kojarzy sushi z ryżem przykrytym różowiutkim łososiem, lub ryżem z łososiem zawiniętym w wodorosty (nori 海苔). Jeśli ktoś myśli, że na tym kończy się różnorodność to jest w błędzie.
    A oto pełna lista, rodzajów sushi:
  1. nigiri-zushi  (握り寿司), czyli sushi formowane w dłoni – jest to najpopularniejsza obok maki-zushi postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza.
  2. maki-zushi  (巻き寿司), powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zawijania używa się często bambusowej maty – w ten sposób powstaje rulon, który kroi się następnie na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy.
  3. chirashi-zushi  (散らし寿司), czyli „sushi porozsypywane”, to znaczy podane jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami sashimi. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów.
  4. temaki-zushi  (手巻き寿司) jest tworzone przez spożywających: na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi.
  5. oshi-zushi  (押し寿司), sushi popularne w regionie Kansai, ma kształt prostopadłościanu, który uzyskuje się dzięki specjalnej formie nazywanej oshibako.
  6. inari-zushi  (ちらし寿司), smażone tofu wypełnione ryżem; może też zawierać inne, dodatkowe składniki w zależności od regionu.
  7. nare-zushi  (熟れ寿司), jego składnikiem jest sfermentowana ryba; ryba jest przedtem patroszona, wypełniana solą i wkładana na dłuższy czas do beczki.

 

mema

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>