Joe Hisaishi

Joe Hisaishi
久石 譲
(Mamoru Fujisawa)
(藤澤 守)

Pianista, kompozytor, producent muzyczny

Data i miejsce urodzenia:
6 grudnia 1950r
Nakano, prefektura Nagano, Japonia

Twórca ponad 100 ścieżek filmowych i albumów, począwszy od 1981 roku. Napisał muzykę m.in. do wielu filmów Takeshi Kitano i Hayao Miyazakiego, a także wyreżyserował film Quartet. Jako uznany pianista nagrywał m.in. z Filharmonią Londyńską i włoską Citta di Ferara Orchestra.

Dyskografia (wybór):

  • Princess Mononoke (1997)
  • Hana-bi (1998)
  • Spirited Away (2001)
  • Howl’s Moving Castle (2004)
  • Okuribito (2008)

Filmografia (wybór):

  • Mój sąsiad Totoro (Tonari no Totoro, 1988)
  • Scena nad morzem (Ano natsu, ichiban shizukana umi, 1991)
  • Sonatine (1993)
  • Powrót przyjaciół (Kizzu ritān, 1996)
  • Hana-bi (1997)
  • Księżniczka Mononoke (1997)
  • Kikujiro (Kikujiro no natsu, 1999)
  • Brother (2000)
  • Tomcio Paluch (Le Petit poucet) (2001)
  • Spirited Away: W krainie bogów (Sen to Chihiro no kamikakushi, 2001)
  • Lalki (Dōruzu, 2002)
  • Ruchomy zamek Hauru (Hauru no ugoku shiro, 2004)

dokładna dyskografia: http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Hisaishi

Joe Hisaishi urodził się w Nakano jako Mamoru Fujisawa (藤澤 守 Fujisawa Mamoru). Kiedy zaczął pobierać lekcje gry na skrzypcach w wieku pięciu lat, Hisaishi odkrył swoją pasję do muzyki. Kontynuując swoje zamiłowanie, zaczął uczęszczać do Kunitachi College of Music w 1969 na kierunku kompozycji muzycznych. Hisaishi współpracował z mało znanymi artystami by poszerzyć doświadczenie w świecie muzycznym.

Swój pierwszy sukces odniósł w 1974 kiedy skomponował muzykę do Gyatoruzu. W początkach jego kariery posługiwał się swoim prawdziwym imieniem. W czasie tego okresu, skomponował również dla Sasuga no Sarutobi i Futari Taka.

Z czasem gdy jego kompozycje zaczęły być coraz bardziej sławne, Hisaishi zainspirował się Quincy Jonesem, Afroamerykańskim muzykiem i producentem.
Tłumacząc na japoński, „Quincy Jones” brzmi „Joe Hisaishi”.
(„Quincy,” wymawiane „Kuinshi” w japońskim, może być zapisane używając tego samego kanji „Hisaishi”; „Joe” pochodzi od „Jones.”)

Wynikiem jego pracy poprzez lata, Hisaishi wygrał Japanese Academy Award za najlepszą muzykę, sześć razy —w 1992, 1993, 1994, 1999, 2000, 2009 i 2011. Otrzymał również  w 1997 od Ministra Edukacji (Sekcja Rozrywki Publicznej) pośród wielu innych nagród.
W listopadzie 2009, został odznaczony Medalem Honoru z fioletową wstążką przez rząd Japonii. 

W swojej karierze Joe Hisaishi współpracował z wieloma wykonawcami. Jest jednym z najbardziej znanych kompozytorów filmowych. W Japonii jest on uważany za wpływową postać w japońskim przemyśle filmowym.

Najbardziej jest znany ze swych utworów na rzecz filmów Hayao Miyazakiego, lecz stworzył też wiele wspaniałych dzieł na rzecz filmów Takeshiego Kitano.
Najbardziej znane filmy to Lalki i Kikujiro.

Był uczniem legendarnego kompozytora muzyki do anime, Takeo Watanabe.

Joe Hisaish potrafi grać na skrzypcach, pianinie/fortepianie i keyboardzie.

Osobiście jestem wielką fanką Joe Hisaishiego. Podziwiam jego prace i jest moim idolem w graniu na pianinie/fortepianie.
Poniżej prezentuję kilka jego utworów:

Summer (z filmu Kikujiro)
Totoro (motyw przewodni z filmu Totoro)
One Summer’s Day (z filmu w Krainie Bogów)
Princess Mononoke – Symphonic Suite (z filmu Księżniczka Mononoke)
Asian Dream Song
Howl’s Moving Castle (z filmu Ruchomy Zamek Hauru)

Koncert Joe Hisaishiego w Budokanie z okazji 25-lecia studia Ghibli (2011)

mema

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>