Ciasteczka Mochi

Mochi – Księżycowe ciasteczka

Mochi są to tradycyjne japońskie ciasteczka robione z mąki ryżowej lub z zwykłego ryżu. Często nadziewane pastą ze słodkiej fasoli anko lub truskawkami, obtaczane w sezamie goma, sojowym proszku lub zabarwiane na zielono przez sproszkowane liście yomogi. Przygotowuje się je podczas tradycyjnej ceremonii nazywanej mochitsuki kiedy ubijane jest w wielkim drewnianym lub kamiennym Moździerzu (usu) specjalnym drewnianym ubijakiem (kine), a następnie formowane w różne kształty, często – spłaszczonych kulek
Shogatsu
Chociaż mochi spożywane są przez cały rok, kojarzą się one z celebrowaniem Nowego Roku (jap.Shogatsu san-ga-nichi), a właściwie żegnaniem starego. Przed nowym rokiem przygotowuje się kagai-mochi czyli podwójny placek ryżowy ozdobiony noworocznymi symbolami. Stanowi on jedną z świątecznych dekoracji a 11 stycznia jest on zjadany. Jest wtedy tak zeschnięty i twardy, że trzeba go rozbijać młotkiem. Tradycja zabrania go kroić, ponieważ jest to równo znaczne ze zniszczeniem swoich szans na szczęście. Placek spożywa się wraz z zupą, a ceremonia ta nazywa się kagami-biraki.

Kodomo-no Hi
Japońskim odpowiednikiem dnia dziecka jest dzień chłopca (5 maja) i dziewczynki. W dniu chłopca (jap. Kodomo-no Hi) zjada się słodycze ozdobione symbolami siły i męstwa takie jak kashiwa mochi (mochi zawinięte w liść dębu), kabuto namagashi (mochi w kształcie hełmu samuraja nadziewane pastą z azuki), a także mochi w kształcie lub z symbolem karpia wypalonym na cieście rozgrzaną “pieczątką” z żelaza.

O-tsukimi
Jest to dzień gdy księżyc jest w pełni. Podczas niego Japończycy spotykają się z rodziną aby wspólnie podziwiać księżyc oraz jeść mochi symbolizujące pełnie. Gdy spojrzy się na pełny księżyc widać na nim cień. Japończycy wierzą że przedstawia on mieszkającego na księżycu królika ucierającego mochi. Królik ucierający mochi to także swego rodzaju gra słów. Wyrażenie  mochitsuki opisuje akt ucierania ryżu, podczas gdy mochizuki odnosi się do księżycowej pełni. Ważne jest też to że Według tradycji Shinto, każde ziarno ryżu symbolizowało ludzką duszę, tak więc mochi reprezentują ich miliony.

Przepis
SKŁADNIKI:

1 szklanka maki ryżowej zwykłej
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
pasta z fasoli do nadziewania
mąka ziemniaczana do obtoczenia

WYKONANIE:

1.Mąkę, cukier i wodę wymieszać w w wysokim garnku na rzadkie ciasto i gotować stale mieszając łyżką przez minimum pół godziny (im dłużej, tym lepiej, nawet cała godzina gotowania nie będzie przesadą).
2.Pod ręką należy mieć jeszcze czajnik z gorącą wodą, której dolewamy po odrobinie w miarę jak ciasto gęstnieje. Proces mieszania najlepiej powierzyć silnemu mężczyźnie. Nie można dopuścić, żeby mieszanina była zbyt rzadka – wrzątku dolewamy tylko tyle, żeby jeszcze można było poruszać łyżką w cieście.
3.Po godzinie cierpliwego gotowania i ucierania powinniśmy otrzymać kleiste i ciągnące ciasto.
4.Studzimy je, żeby nie poparzyć rąk, wykładamy na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną i urywając kawałki lepimy kluseczki nadziewane pastą z fasoli białej, pastą z azuki lub innym nadzieniem. Na dłoni formujemy placuszki, nakładamy na nie po łyżeczce nadzienia, zalepiamy i formujemy kulki. Ciasto nie powinno być zbyt grube.
5.Otrzepujemy je z nadmiaru skrobi ziemniaczanej i układamy na talerzykach lub zawijamy, każdą osobno, w plastikową folię spożywczą, aby móc przechować mochi dłużej.

Moja opinia
Biorąc pod uwagę różnice kulturowe miedzy Polską a Azją nic dziwnego że ich słodycze także się różnią od naszych. Ciasto na Mochi ma lekko mączastą konsystencję i prawie neutralny, słodki smak dlatego lepiej jeżeli jest ono dość cienkie. Smak mochi może się wydawać specyficzny mimo to dla mnie jest ono całkiem dobre. Jest to smak do którego kiedyś „warto wrócić”.

Buba

3 Responses to Ciasteczka Mochi

  1. mema says:

    Do smaku warto wrócić, popieram ale do mieszania ciasta w garnku niekoniecznie :D

  2. Taro says:

    mnie mieszanie bardzo sie podobało i jeszcze lepienie było super

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>